Ko su indijanci ?

 

Indijanci je kolektivni naziv za prastanovnike Amerike, raznorazne narode mongoloidnog izgleda raširene od arktičke Kanade i Aljaske do Ognjene zemlje (Tierra del Fuego) u Čileu i Argentini. Naselili su golema područja Amerike unazad 10 000- 20 000 godina.Međusobno se razlikuju po jezicima, kulturi i fizičkom izgledu. Većinom su to bila lovačko-sakupljačka društva kao (Nambikwara i Ges) iz Brazila i (Shoshoni) iz Kalifornije i Nevade. Neki su bili ribari (Indijanci Chinook iz države Washington ili Alacaluf, Yahgan i Guato) iz Južne Amerike. U njihove najrazvijenije narode koji su uspjeli podići visokorazvijene civilizacije spadaju narodi Olmeka, Tolteka, Maja i Asteka) iz Meksika te Inka iz Perua.Danas su mnogi smješteni po rezervatima,osobito u Kanadi, Sjedinjenim Državama i Brazilu. Prvi se put spominju otkrićem Amerike 1492. godine (Kristofor Kolumbo).

 

Mogući put naseljavanja Amerike iz Azije preko Beringovog prolaza

 

 

Po nekim autorima, bilo je u pretkolumbovsko doba  oko 45 miliona Indijanaca ; danas ih ima oko 16 miliona, od toga u Sjevernoj Americi svega oko 500 000 pretežno u rezervatima. Evropljani su, prodirući u američki kontinet, potiskivali Indijance, često u krvavim borbama, na sve uža područja, a neka su plemena iskorijenjena. Na mnogim područjima miješali su se Indijanci sa doseljenicima : njihovi su potomci mestici, kreoli i ladinosi.

Ratnički duh Indijanaca, ponos i ljubav za slobodom, njihov život, običaji i borbe sa Evropljanima bili su zanimljiva tema različitih književnih djela (J. F. Cooper, K. May i dr.)

 

 

Kulturološke regije sjevernoameričkih Indijanaca u vrijeme prvog dodira s Evropljanima

 

 

 

© 2011 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode