Slavne poglavice

 

"Kad sasječe posljednje drvo i isuši posljednju rijeku, bijelac će shvatiti da ne može da jede pare."

 

Starosjedioci Sjeverne Amerike greškom su dobili ime Indijanci jer su Evropljani vjerovali da su stigli u Indiju. Da ironija bude veća, kolonizacija ne bi ni uspela da "divljaci" nisu pomogli doseljenicima da prebrode prvu zimu. Američke urođenike, kojih je bilo oko 10 miliona, bijelci su proglasili životinjama vodeći rasprave da li uopšte imaju dušu! Rat doseljenika i starosjedilaca je trajao sve do kraja 19. vijeka, do kada su bili istrebljeni, pobijeđeni ili utopljeni u novu američku naciju. Iako ih je danas manje od tri miliona, njihov duh je preživio i dan-danas se prepričavaju pobjede posljednjih ratnika koji su pokušali da sačuvaju način života svog naroda.

 

 

1. LUDI KONJ (1840-1877) poglavica Oglala Lakote

 

 

Najslavniji indijanski vojskovođa poglavica Oglala Lakote bio je strah i trepet među vojnicima američke vojske. Postao je pravi gerilac koji je navlačio bataljona u klance, često glumeći povredu ili bijeg koji bi osilio vojnike da pojure za njim. Još u mladosti se pokazao kao vješt ratnik. Dok je bio u lovu, savezničko selo je napao neprijatelj. Uspio je da ga odbrani sa šakom ratnika zasluživši čak tri žene! Tada je još bio poznat kao Čaoha (U Divljini), ali njegova sposobnost vojskovođe stavila ga je na čelo ujedinjenih plemena, ispunivši predskazanje koje je sam prorekao u viziji još kao mladić. Američka vojska je pretrpjela seriju gubitaka, svaki put dotučeni do nogu. Najpoznatija pobjeda je bila nad generalom Kasterom.

 

 

2. DŽERONIMO (1829-1909) poglavica plemena Apači

 

 

Poznat kao Gojale (Onaj Koji Zeva), najpoznatiji je poglavica plemena Apači. Posljednji indijanski poglavica koji je pružao otpor "bijelom čovjeku" bio je GERONIMO(1829.-1909.), iz plemena CHIRICAHUA APACHE.Geronimo je predvodio napade u jugozapadnim državama i MEKSIKU.Konačno su ga uhvatili i prognali na FLORIDU.Kasnije je pušten i postao je slavan Više od 30 godina se uspješno borio protiv meksičke i američke vojske. Kad je meksička vlast ponudila pare za skalpove Apača, Džeronimo je otpočeo surove napade. Iako uhapšen 1886. i smješten u rezervat, doživio je 80 godina. Čak je prešao na hrišćanstvo, ali su ga zbog kockanja izbacili iz Crkve. Preživljavao je prodajući razglednice i suvenire. Harlin Džeronimo, direktan potomak Džeronima, tužila je neslavnu organizaciju "Lobanja i kosti" da su ukrali lobanju i nekoliko kostiju iz Džeronimove iz grobnice. Priča se da je među članovima i Džordž Buš, a da im lobanja služi kao pehar. Vođe Apača su 2000. imale dogovor da povrate mošti velikog ratnika u razmjenu za kompromitujuće fotografije ceremonija ovog tajnog društva.

Na kraju su dobili samo lobanju indijanskog djeteta!

 

 

3. BIK KOJI SJEDI (1831-1890) poglavica Sijuksa

 

U djetinjstvu se zvao Slonhe (Spori), da bi zaslužio drugo ime kao duhovni vođa i poglavica Sijuksa. U najslavnijoj bici indijanskih ratova kod Litl Big Horna pobijedio je pukovnika Kastera. Ipak su ubrzo morali da pobjegnu u Kanadu. Bik Koji Sjedi vratio se nekoliko godina kasnije, dobivši pomilovanje od američke vlade. Ostatak života je proveo u cirkusu Bafalo Bila, gdje je glumio sebe za šaku dolara i, kako se priča, psovao posjetioce na svom jeziku. Ubijen je u rezervatu kada je vlada pokušala da ga uhapsi, vjerujući da je povezan s ustaničkim pokretom Ples duhova. Ipak je umro kao ratnik i ubio 12 vojnika prije nego što je poginuo. Dvije nedjelje kasnije američki vojnici su kod mjesta Vunded Ni (Ranjeno Koljeno) popalili čitava sela Sijuksa, pobivši i žene i djecu. To je bio jedan od najokrutnijih pokolja u povijesti Amerike koji je konačno ugušio svaki otpor ratnika.

 

4. ONAJ KOJI KOCKA NA DVA ULOGA (1743-1807) poglavica Mohoka

 

 

Tajendenega (Onaj koji kocka na dva uloga) ili Džozef Brant, engleska varijanta imena koje je prihvatio, bio je najpoznatiji poglavica Mohoka i svog vremena. Prozvali su ga monstrumom zbog pokolja doseljenika na teritoriji koja je pripadala njegovom plemenu. Od 15. godine borio se u francusko-indijanskom ratu zaradivši srebrnu medalju za uslugu od Britanaca, koji su tada zastupali prava Indijanaca. Čak je završio fakultet u Dartmutu gdje se oženio sa bjelkinjom. Diplomatski je koristio neslogu između Francuza i Britanaca da osigura koncesije za svoj narod. Želio je da obezbijedi miran i bezbolan prelazak iz jedne kulture u drugu.

Nije doživio da njegovim sunarodnicima bude zabranjeno da pričaju svoj jezik u školama gdje su prisiljeni da postanu hrišćani.

 

5. TUPI NOŽ (1820-1879) poglavica Čejena

 

 

 

Tupi Nož je ime koje je dobio kao mlad ratnik kad je uspio nožem da ubije grizlija. Čejeni su poticali iz hladnih i suvih predjela Montane i sjeverne Dakote, a smjestili su ih u rezervat u ravnici gdje su vladali vlaga i vrelina. Našli su se u predjelima u kojim su divlje životinje gotovo istrebljene. Malarija je desetkovala pleme, a vlada im je obezbjeđivala samo kosti, i to nedovoljno. Jednog dana Tupi Nož je odlučio da se vrate u zavičaj, ali su ih usput opkolili vojnici i sproveli u tvrđavu Robinson. Muškarci su bačeni u zatvor, a žene su držane u logoru. Očajne Indijanke pozvale su muškarce da umru u borbi jer je pleme ionako umiralo. Doturile su im nešto pušaka i noževa. Borili su se dok im je nestalo municije, a onda su ustali i ponosno poginuli. Majke su čak podizale svoju djecu u vazduh da bi bila ubijena.

Tako su izginuli Čejeni.

 

6. MALA VRANA (1810-1863)

 

 

 

Poglavica Mala Vrana bio je poznat kao jedan od najboljih lovaca u svom plemenu. Veoma mlad je postao vođa plemena, ali je već imao veliko ratno iskustvo. Ipak, načinio je najveću grešku u životu kao diplomata (mada je imao samo 21 godinu), kad je potpisao sporazum o ustupanju teritorije bijelcima. Mala Vrana je već neko vrijeme optuživan za sve nesreće svog plemena i nadao se da će povratiti ugled i bar dio teritorije ukoliko ih bude lično predvodio u ratu protiv bijelaca. U to vrijeme vodio se građanski rat, pa je borba bila bespoštedna. Poginuo je u pokušaju da se ušunja u Sent Pol i sa gradonačelnikom Remsijem sklopi primirje. Tijelo poglavice, kome je navodno puška opalila sama, identifikovano je zahvaljujući dva puta polomljenoj ruci. Ta ruka i poglavičin skalp i danas se mogu vidjeti u zbirci Historijskog društva Minesote.

 

 

7. CRNI JASTREB (1767 - 1838)

 

 

Ubio je čovjeka prije svog 15. rođendana. Kada je napunio 18, već je predvodio više ratnih pohoda. Iako nije bio sin poglavice Sauk plemena, postao je vođa zahvaljujući sposobnosti da predvodi ratnike. Njegovo pleme je po zakonu imalo pravo na teritoriju u Ilinoisu, ali su bijelci nisu poštovali dogovor i nastavili su da naseljavaju njihovu zemlju s prećutnom podrškom države. Ubrzo je planuo rat. Abraham Linkoln se proslavio upravo hapšenjem Crnog Jastreba, ali tek posle ujedinjenog podviga policije Ilinoisa , teritorijalne vojske i riječne mornarice. Posle njegove smrti, mošti su ukradene i postavljene na izložbi.

 

8. CRVENI OBLAK (1822-1909) poglavica Arapaho, Sijuks i Čejena

 

 

Kao jedan od najuspješnijih indijanskih vojskovođa, Crveni Oblak je predvodio više od 2.000 Arapaho, Sijuks i Čejena. Rat koji je trajao dvije godine završio se povlačenjem američke vojske sa Lakota teritorije (današnji Vajoming i Montana). Crveni Oblak ih je potukao da su vlasti molile za primirje uz obećanje da će se povući i da se nikada neće vratiti na njihovu teritoriju. Naravno, čim su se ratnici vratili u sela, dogovor je prekršen. Crveni Oblak je otišao da pregovara sa generalom Grantom, ali je morao da prihvati život u rezervatu. Ipak, do kraja života se borio za prava Indijanaca. Jednom je rekao: "Kada je bijeli čovjek došao u moju zemlju, ostavio je iza sebe krvav trag."

 

 

 

9. KINTPUAŠ (1837-1873) Poglavica Modok plemena

 

 

Poglavica Modok plemena na teritoriji današnje Kalifornije i Oregona, Kintapuaš ili, kako je nazvan, Kapetan Džek, koristio je gerilsku taktiku! Kad su protjerani sa svoje zemlje i smješteni u Klamat rezervat, Kapetan Džek je shvatio da se njegovom narodu loše piše i organizovao je vojni pohod da povrati zemlju svojih predaka. Kad se vojska pojavila 1872, Modok je predvodio napad i izašao iz bitke bez i jednog izgubljenog ratnika. Na dan potpisivanja mirovnog sporazuma, bijelci su pokušali da ga prevare, međutim, Kintpuaša je poput revolveraša potegao pištolj i ustrijelio generala Kanbija lično. U indijanskim ratovima ovo je bio jedini slučaj u kome je ubijen general američke vojske.

 

 

10. AHAJA (1710-1783) poglavica Seminola

 

Ahaja, poznat po nadimku Čuvar Krava, bio je jedan od najratobornijih vođa Indijanaca koji je svoju ratničku energiju usmjerio na Špance koji su tada vladali Floridom, njegovom domovinom. Kao mladi poglavica Seminola naselio je Pejns preriju bogatu stokom, tako zaradivši nadimak. Još u djetinjstvu je doživio svirepost konkvistadora koja je rasplamsala njegovu mržnju. Toliko ih je prezirao, da je proglasio ubistvo 100 Španaca kao uvjet za ulazak u vječna lovišta. Na samrti je priznao da je ubio njih 86, moleći sinove da ubiju još 15 u njegovo ime i obezbede mu zagrobni život.

 

 

 

 

 

© 2011 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode